Een simpele som met een simpel antwoord, of toch niet?
Vanuit rekenkundig oogpunt is het antwoord duidelijk. Toch heb ik meerdere trainers vol overtuiging horen vertellen dat 1 en 1 werkelijk 3 maakt. Samenwerking tussen twee partijen levert immers meer op dan als je het alleen zou doen. Ook in de gyneacologie zullen ze het waarschijnlijk in de meeste gevallen eens kunnen zijn met de som 1+1=3.

Toch is het niet het antwoord dat ik zou willen toewijzen aan het bovengenoemde vraagstuk. In mijn ogen maakt het niet eens echt uit hoeveel je bij elkaar optelt, als het gaat om samenwerking tussen mensen, blijft mijn antwoord altijd gelijk.

Als ik het in groepen heb over samenwerking, teamwork, management of welke vorm van interpersoonlijke relaties ook, begin ik vaak met het vragen of men de schoenen uit wilt doen. Schoenen zijn namelijk een perfecte illustratie van mijn visie op samenwerking. Wie een simpele blik werpt op de twee schoenen voor zich, ziet, inderdaad twee schoenen. Perfect logisch en een legitieme manier om de wereld te zien. Er is echter nog een andere manier van het zien van de schoenen en daar is een mooie uitdrukking voor; één paar.

Door de twee schoenen te zien als één paar, werken ze ineens perfect samen. Zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, zijn ze één. Betekent dit dan dat ze ineens minder zijn geworden? Zeker niet! Binnen dat ene paar bevinden zich nog steeds een linker en een rechterschoen. En zonder die specifieke verschillen zou dat ene paar schoenen zeker niet voldoen aan het doel: lekker lopen.

In één team is het niet anders, iedereen heeft zijn specifieke karakteristieken, welke van groot belang zijn voor het vervullen van het doel van het team. Loopt een van de teamleden niet (goed) mee, of loopt deze sneller dan de rest, dan raakt de organisatie uit balans of gaat deze zelfs onderuit. Het is dan ook van groot belang om alle individuen te verbinden tot één, zonder hun specifieke karakteristieken te verliezen. Sterker nog, met alle ruimte om hun eigen doel te vervullen.

Of je nu een linker- of rechterschoen bent of misschien een slof of slipper, als je mij vraagt, hoeveel is 1+1, 1+12 of 1+500 mijn antwoord zal altijd zijn: 1.