- Beweging en rust
- Versteviging en vervloeiing
- Verspreiding en samentrekking
- Eenwording en verdeling
Definities die ik in dit artikel wil gebruiken voor verspreiding en samentrekking zijn:
- Verspreiding is het naar buiten gericht zijn ofwel uit zijn
- Samentrekking is het naar binnen gericht zijn ofwel in zijn
In dit artikel bekijken we hoe we tegelijkertijd uit en in balans kunnen zijn. Sterker nog, uit en in balans zijn, is de essentie van balans. Bij balans heb je twee kanten die in evenwicht zijn, denk aan zwart en wit, dag en nacht, voor en tegen. Balans is geen statische geheel, het is een staat die voortdurend in beweging is.
Hieruit volgt dat onbalans dus niet alleen een staat is waarin ik vast zit in het uit balans zijn, het is ook een staat waarin ik vast zit in het in balans zijn. Ik ben uit of in. Het is onmogelijk in het leven om een staat te bereiken waar je altijd in balans bent, het streven hiernaar is dan ook een verloren zaak. Een uitspraak van O sensei Morihei Ueshiba, grondlegger van Aikido, was; ‘Ik ben ettelijke keren per dag uit balans, ik herstel echter zo snel dat niemand dat ziet’. Hij heeft nooit gezegd dat hij altijd in balans is.
Balans die voortdurend in beweging is, kan je zien als een golfbeweging
Een doorgaande beweging komt ook terug in de cirkel. In de cirkel bestaat er geen punt die hoekig is of anders is, zodat de beweging voortdurend kan doorgaan. In alle Aikidotechnieken kan je de cirkelvorm herkennen.
Als je nu de golfbeweging in de cirkel plaatst, krijg je een heel bekende vorm.
Kijk je naar één willekeurig punt op de golf, dan kan het voorkomen dat je vooral uit balans en een beetje in balans bent. Echter door de golfbeweging ben je dan als vanzelfsprekend op weg naar meer in balans en minder uit balans. Het blijven hangen in één van de krachten veroorzaakt direct de staat van onbalans en stopt automatisch de (golf)beweging.
Om de beweging dan weer op gang te brengen gebruik je de twee krachten samentrekking en verspreiding.
1) Begin met de kracht ‘samentrekking’. Richt je naar binnen om zo de kenmerken van onbalans in jouw systeem te herkennen. Wat gebeurt er met je gedachten, je adem, spierspanning in schouders of nek.
2) Met de kracht ‘verspreiding’ ga je vervolgens de herkenning omzetten naar een beweging naar buiten. Een handigheid is om dan gebruik te maken van de volgende vragen:
- Ligt de oorzaak van de onbalans in mij of is het van iemand anders en/of de omgeving?
- Als het niet van mij is, moet ik er dan wat mee?
- Het is niet van mij, dus ik laat het.
- Het is niet van mij, dus ik geef het terug aan de ander of de omgeving.
- Als het wel van mij is, kan ik er dan nu dan wat mee?
- Ik kan er nu niets mee, dus ik laat het.
- Ik kan er nu iets mee, dus dat ga ik doen.
Na deze stappen heb je de beweging hersteld. Zoals eerder beschreven is het synoniem voor bewegen: leven. Het leven is weer hersteld en kan weer door.
Oefening
Neem eens een situatie die nu speelt of kortgeleden gespeeld heeft en pas dan de hier boven beschreven stappen nog eens toe.
0 reacties