- Beweging en rust
- Versteviging en vervloeiing
- Verspreiding en samentrekking
- Eenwording en verdeling
In bovenstaande citaat worden vier ogenschijnlijke tegenstrijdigheden aan elkaar gekoppeld. Het woordje ‘en’ betekent dat het twee krachten zijn die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken. Ik ga de bij elkaar horende krachten per artikel beschrijven. Het woord ‘schepping’ in dit citaat kan vrij vertaald worden met het ‘leven’.
Beweging en rust
Bij beweging zal je in eerste instantie waarschijnlijk denken aan fysieke beweging. Rust wordt veelal vereenzelvigd met niets doen.
Beweging is echter veel meer dan alleen een fysieke beweging. Het hebben van een gedachtegang is ook een vorm van beweging. Je ziet het ook terug in ons taalgebruik; gedachten komen en gaan. Ook het stromen van bijvoorbeeld bloed of zuurstof door ons lichaam is een beweging. In een systeem dat leeft, is er voortdurend beweging van allerlei aard, de meeste bewegingen zijn echter zo vanzelfsprekend dat je het niet bewust opmerkt.
Rust is uiteraard ook meer dan niets doen. In de gedachtegang van Aikido is een staat van ‘niets doen’ zelfs allesbehalve rust. Rust is de staat die wij benoemen als ‘in de flow’ zijn. Het lichaam is actief ontspannen en warm, het hoofd voelt ‘leeg’ en er is geen druk op en/of in het hoofd.
In de staat van balans zijn beweging en rust tegelijkertijd aanwezig en volgt het een uit het ander en andersom:
- Als mijn lichaam niet in de kramp zit, kan ik vrij bewegen.
- Als ik lekker aan het sporten ben is mijn hoofd rustig en ‘leeg’
Het is letterlijk van levensbelang dat beide aanwezig zijn en elkaar aanvullen. Dit zie je duidelijk bij het hartritme. Als één van beide ontbreekt is de dood nabij.
In dit ritme zie je zowel de beweging als de rust en is er sprake van leven.
In dit ritme bestaat heel veel beweging en weinig tot geen rust, dit wordt kamerfibrilleren genoemd, als dit te lang duurt kan het laatste plaatje ontstaan.
In dit ritme bestaat er geen beweging maar eigenlijk alleen maar rust. Dit kan niet al te lang duren anders treedt de dood in.
In de meeste gevallen waar beide krachten los van elkaar bestaan is het gelukkig niet zo extreem. In deze situaties waar het gaat om beweging of rust, spreek ik van ‘overleven’. Als er geen rust in de beweging is, gaan de bewegingen niet soepel of als vanzelf. Dit geldt voor alle bewegingen (fysiek en mentaal), en komt doordat het systeem verkrampt is. Er is meer energie nodig om de bewegingen te kunnen maken en je ervaart het gevoel van energieverlies. Tevens zal er een groter verlangen zijn naar rust, in de vorm van niets doen. Een te lange periode van het niet tegelijkertijd aanwezig zijn van beweging en rust, leidt tot fysieke en mentale klachten. Denk hierbij aan een burn-out maar ook een bore-out.
Het maakt niet uit of je begint vanuit de beweging, bijvoorbeeld door te sporten of wandelen, waardoor je rust ervaart. Of dat je begint vanuit rust, door bijvoorbeeld zitmeditatie of een warme douche, waardoor je een ingeving krijgt en beweging ontstaat.
Bezinningsopdracht
Herken jij vanuit welke van de twee krachten je begint en kun je het ook herkennen als de twee krachten elkaar niet aanvullen?
0 reacties