Voor velen in deze bijzondere tijd is alleen zijn niet echt mogelijk. Er zijn altijd anderen om je heen en er is altijd wat te doen of te laten. Uiteraard zijn er nu ook mensen die alleen zijn en juist anderen om zich heen zouden willen hebben. Wij kunnen als sociale wezens niet te lang met en niet te lang zonder een ander zijn. Belangrijk is dus de balans hierin te vinden
Zonder de verbinding met anderen en onze omgeving kunnen wij slecht overleven. Een typerend beeld hiervan wordt geschetst in de film Cast Away, met Tom Hanks. Om op een onbewoond te kunnen overleven, creëert hij een denkbeeldige vriend Wilson (volleybal), zodat hij toch in verbinding kan zijn.
Een aantal vragen rondom verbinding die in mij opkomen: betekent in verbinding zijn, dat je dicht bij elkaar zou moeten zijn? Dat zou een groot probleem zijn in dit 1,5 meter afstand tijdperk.
Is in verbinding zijn altijd met een ander of je omgeving en hoe zit het dan voor in verbinding zijn met je ik? Is verbinding een werkwoord, moet je er moeite voor doen?
In verbinding zijn is altijd op drie niveaus:
- Ik
- de Ander (iemand of iets)
- de omgeving (thuis, de natuur, de sociale omgeving)
De afwisseling van verbinding op de verschillende niveaus zorgt voor balans. Als gedurende een langere periode verbinding alleen gericht is op één of twee niveaus kan er onbalans ontstaan. Deze tijdsperiode zal per individu verschillen, maar ondanks het verschil in tijd zal de behoefte aan balans gelijk zijn.
Uitgaande van het vierde principe van de aikido filosofie (staat van wakker zijn) zijn wij van nature altijd 360˚ (graden) in verbinding, ofwel in aandacht. In de tijd dat wij als soort letterlijk moesten overleven was het niet handig om die 360˚ aandacht te laten vieren, je wist namelijk nooit wanneer de ‘aanval’ kwam. Je ziet tegenwoordig dat we meer bezig zijn ons juist meer af te sluiten voor de vele prikkels en ons te focussen op 1˚ dit kost over het algemeen veel energie.
De reikwijdte van de 360˚ verbinding kan je laten fluctueren afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Je kunt je voorstellen dat een cabaretier in Carré de verbinding heel groot moet hebben, ook de bezoekers op de achterste rij hebben immers betaald voor een kaartje. Als je je werk achter de PC doet hoeft die reikwijdte niet zo groot te zijn. Zo geldt dat ook als je in verbinding bent met je ik als je op het balkon of tuin aan het genieten bent van het buiten zijn.
Je hoeft dus niet altijd een hele grote reikwijdte te hebben van je 360˚ aandacht. Een schets van reikwijdte op de verschillende niveaus:
- Ik; 1 millimeter tot een aantal centimeters
- de Ander; tot 1/1,5 meter
- de Omgeving; vanaf 1 meter tot zo groot als noodzakelijk
De ‘levensbron’ die in het citaat bedoeld wordt ligt in het IK. In Aikido heet dit het KI-punt, en bevindt zich op 3 platte vingers onder je navel, in het midden van het lichaam. Het wordt dan ook ‘het midden’ genoemd. Het KI-punt zal in een ander artikel uitgebreider beschreven worden. Voor dit moment hoort het bij een simpele oefening die hieronder beschreven is.
Aandacht hebben voor de verbinding met het ik in een vol huis, is voor je eigen balans, maar ook die met de gezinsleden een noodzakelijkheid.
Oefeningen die je een paar keer per dag ‘moet’ doen:
- Ga op een stoel/bank zitten leg je handen op de buik (het KI punt) en wees je bewust van je handen op je buik
- Op tijden dat je een kopje koffie of thee drinkt omvat met je handen het glas of kopje en voel de warmte van de vloeistof door het glas of kopje heen
- Of neem het Cup a Soup moment als mogelijkheid tot verbinding met het ik