In het artikel eenwording en verdeling werd beschreven dat eenwording begint bij ik. We horen regelmatig dat dit best lastig kan zijn. Daarom gaan we dat in dit artikel verder bekijken.
Het belangrijkste deel in dit citaat is ‘echte leegte’. Blijkbaar kun je zonder ‘echte leegte’ niet in balans (vrede als levenskunst) zijn. Wat is dan ‘echte leegte’? Het klinkt alsof er niets is. Nu bestaat balans alleen als er twee aanvullende krachten zijn die elkaar ondersteunen.
- Is het dan zo dat er een aanvullende kracht is naast ‘echte leegte’ en is dat dan ‘echte volte’?
- Staat ‘echte leegte’ voor de mogelijkheid dat er een staat van balans kan zijn?
- Is ‘echte leegte’ simpelweg de staat van balans?
Als je opzoek gaat naar hét antwoord, dan zul je mogelijk in een woud van definities verdwalen. En stel dat je het antwoord vindt, wat heb je er dan aan? Kan het antwoord je ondersteunen in tijden van crisis?
Zonder de pretentie te hebben dat ik hét antwoord weet ga ik er toch iets over melden in de hoop dat het een bijdrage kan zijn in deze bijzondere tijd.
Echte leegte is voor mij (onder andere) de plaats:
- waar alles op zijn plek valt,
- waar je vanzelfsprekend in de flow bent,
- waar je in het nu leeft,
- waar je bent wie je bent.
Eén van de vier principes in Aikido is ‘Handhaaf je Kern’, ook wel vertaald met ‘Wees wie je bent’. Soms hoor ik mensen zeggen: “Ik weet niet wie ik ben”, of “ik ben op zoek naar mezelf”. Daar kun je heel je leven mee bezig zijn. Er zit zoveel in wie je bent, dat ik me afvraag of je dit ooit volledig in kaart kunt brengen.
Er is een belangrijk onderscheid tussen wie je bent en wat je bent geworden. Wat je bent geworden is een uitingsvorm van één of meerdere talenten die in wie je bent zitten. Bijvoorbeeld: “Ik ben huisman geworden”. Om huisman te worden heb je verschillende talenten nodig, waaronder het talent om man te zijn. Dit klinkt flauw, maar zonder dit talent is het gewoon niet te doen. Daarnaast heb je het talent nodig om te kunnen zorgen voor een huisomgeving. Er zullen vele mensen zijn die dit laatste talent niet hebben en er niet aan moeten denken om huisman te worden. Al die verschillende talenten zijn al opgeslagen in wie je bent.
Wie je bent is dus al een heel compleet verhaal of systeem met allerlei onderdelen.
Het wie je bent, kan je in twee delen verdelen:
- vaste systeem; het lichaam, de kennis, stem, adem,…
- losse systeem; aandacht, gedachtegang, grondhouding,..
Al die onderdelen vullen elkaar aan tot het grotere geheel: wie je bent.
Dit betekent dat in ons systeem ogenschijnlijke tegenstrijdige krachten zijn die elkaar aanvullen. Het is gemakkelijk om te houden van de zaken die je blij maken, bijvoorbeeld je sociale vaardigheden waardoor anderen je aardig vinden.
Als het systeem bestaat uit ‘tegenstrijdige’ krachten dan moeten er in je systeem ook kenmerken zijn die door anderen juist niet gewaardeerd worden, zoals bijvoorbeeld de neiging om confrontaties te ontlopen. Het kan best lastig zijn om ook van die kenmerken te houden. Het liefst willen wij af van die ogenschijnlijke minder goede eigenschappen van het ik. Bedenk je echter dat creativiteit vaak ontstaat in een tijd van negativiteit. Ten tijde van liefdesverdriet worden de mooiste gedichten en liedjes geschreven. Word je gedwongen bij elkaar uit de buurt te blijven, dan ontstaan nieuwe vormen van (het leggen van) contact. Ook in deze crisis zie je dit ontstaan. Kort gezegd: vanuit negatief wordt positief geboren en andersom. Haal één van de twee weg en de ander zal ook niet meer ontstaan.
De opgave van het ik is dus niet om van de negatieve eigenschappen af te komen, maar om deze ook als essentiële onderdelen van het ik te gaan beschouwen en ervan te gaan houden. Er van houden betekent overigens niet dat je er blij mee moet zijn, maar om van het geheel te houden heb je ze wel nodig. En als je die negatieve eigenschappen dan toch heb, kijk dan wat voor positiefs er uit kan ontstaan.
Kijkend naar het eerste deel van het citaat: Als je jezelf niet verbonden hebt met de echte leegte, kan je dat gaan vertalen naar: Als je niet van jezelf kan houden.
Het houden van jezelf in zijn geheel (‘goede’ en ‘slechte’ eigenschappen) is onvoorwaardelijk liefde. Als dat tot stand is gekomen, is de eenwording van het ik een feit en is de basis van eenwording met de ander en de omgeving gelegd.
Opdrachten
- Welke ‘negatieve’ eigenschappen in je ik heb je al kunnen vertalen naar positieve eigenschappen?
- Ga eens na van welke ‘negatieve’ eigenschappen je af wilt of waar je last van hebt en ga op zoek naar de ‘positieve’ eigenschappen die daarmee verbonden zijn.
- Welke ‘positiviteit’ heb je zelf ontwikkeld in deze crisisperiode en welke eigenschappen in jezelf heb je daarvoor gebruikt.
0 reacties