Zonder oefening geen vooruitgang. Een topsporter heeft een uitgebalanceerd schema om te komen tot groei en zo te kunnen pieken op de momenten dat het er echt op aankomt. Bij een topsporter zal het trainingsschema zich voornamelijk richten op de fysieke aspecten van de prestaties, maar er zal ook een gedeelte in het trainingsschema op het mentale aspect gericht zijn.
Binnen de Aikido filosofie ligt het accent in eerste instantie op het mentale aspect en daarna bij het fysieke aspect. Als je echter begint met Aikido ben je erg bezig met de technieken (fysieke aspect) en duurt het jaren voordat de technieken niet meer belangrijk zijn. Je bent 10 jaar bezig om de basis onder de knie te krijgen en 25 jaar om één techniek te weten.
Als je dit langzaam tot je door laat dringen dan kan de moed je in de schoenen zakken en stop je misschien wel met oefenen. Maar als je niet bereid bent op te staan, hoe kun je dan leren lopen? “Zoals ijzer roest wanneer het niet wordt gebruikt en stilstaand water zijn zuiverheid verliest, zo tast nietsdoen de kracht van de menselijke geest aan.” Je kunt je ook bedenken meer te gaan oefenen in de hoop dat het dan sneller gaat. Je haasten, extra je best doen, heeft een negatief effect op ontwikkelen. “Het gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt.” Om op het punt te komen dat de technieken niet meer uitmaken zul je dus lang en volhardend moeten oefenen. Als het dan toch zolang duurt, kan je het oefenen maar beter leuker maken.
Het tintelen van ons systeem (fysiek en mentaal) heeft te maken met energie die vrij door het lichaam kan stromen. Denk aan het gevoel van verliefdheid (mentaal), of je handen die langzaam opwarmen na een lange wandeling in de kou (fysiek). Door de kou zijn de bloedvaten vernauwd en door warmte gaat het bloed weer beter stromen. Dit tintelende gevoel wordt vaak als onaangenaam ervaren. Waarom wordt er dan gezegd dat je op een tintelende manier moet oefenen?
Je zou kunnen stellen dat je wanneer je tinteling ervaart je in een wakkere staat bent, je bloed beter stroomt en dat het lichaam in beweging is. Deze wakkere staat komt overeen met het vierde principe van de Aiki Aanpak, namelijk: aandacht naar buiten gericht of 360% aandacht naar buiten. Als je tijdens het oefenen geen tinteling voelt, ofwel geen energie krijgt, ben je te serieus bezig. Je focus ligt op de oefening en kan daardoor niet naar buiten zijn gericht. Het lichaam en de geest zijn gespannen en het oefenen kost energie.
Hoe zit het dan met de vreugdevolle manier?
Aikido gaat uit van een ontspannen staat, van het in balans zijn. In een ontspannen staat (het tweede principe in de Aiki Aanpak: wees volledig ontspannen) zullen verkrampte spieren ontspannen en kan er een glimlach op het gezicht ontstaan. Je zou kunnen stellen dat je, met een glimlach tijdens oefenen, vreugde voelt. Andersom geldt deze ook: als ik vreugdevol oefen, heb ik een glimlach om mijn mond.
In een onderzoek naar ontspanning en stress was een conclusie: geluk en ontspanning doen ons glimlachen en aan de andere kant draagt glimlachen bij aan meer ontspanning en groter geluk!
Oefeningen:
– zit, sta of loop eens met een glimlach om je mond en kijk of je dan somber kunt zijn
– je werkt thuis en op de achtergrond heb je muziek op waar je blij van wordt, hoe gaat het werken dan?
Veel plezier met oefenen en laat weten welke ‘leuke’ manier jij hebt gevonden.
Goed dat ons even herinnert aan het belang van vreugde, in een tijd waarin stress, zorgen en een hoge werkdruk zo vaak voorkomen. De tip van vrolijke muziek opzetten tijdens het werk zal ik proberen, ik merk dat je dan op een hele andere manier aan de slag gaat!