Laten we eerst eens kijken wat een definitie is van strategie: “Een strategie is een plan waarmee doelstellingen gerealiseerd kunnen worden.” Om doelstellingen te bereiken zal er een keuze gemaakt moeten worden uit mogelijke wegen en middelen. Vaak wordt er een strategie gekozen die in het verleden zijn effect heeft bewezen of waar al veel kennis en theorieën over zijn.
Maar stel je voor dat er een situatie is, zoals de Coronacrisis, waarbij de bruikbare historische en theoretische kennis slechts zeer beperkt aanwezig is en waarbij het leven letterlijk in gevaar is. Welke strategie moet je dan volgen om te ‘overleven’?

Daar het nog niet eerder op deze manier is voorgekomen, zie je dat er verschillende strategieën worden gevolgd door de verschillende regeringen en regeringsleiders. Gelukkig hoef je je waarschijnlijk zelf niet druk te maken om welke strategie het beste is om de coronadreiging het hoofd te bieden. Maar ook op persoonlijk en gezinsniveau is het een situatie die nog niet eerder in deze omvang is voorgekomen, dus wat is hierin de beste strategie?
Laten we eens stil staan bij het gegeven dat veel ouders opeens geconfronteerd worden met het lesgeven aan hun eigen kinderen of op z’n minst er voor zorg te dragen dat de kinderen hun schoolwerk maken. Wat is hierbij dan de beste strategie?
Alvorens hiernaar te kijken is het eerst van belang dat de ouders de eerste regel van de zes afgeleide regels van de Aikidoprincipes naleven.
De eerste regel is: Neem de situatie zoals deze is ….
Je zou op drie manieren met de huidige situatie om kunnen gaan;
- Ik neem de situatie niet zoals deze is; Ik accepteer de situatie niet en blijf ertegen vechten. De kinderen zoeken het lekker maar zelf uit, thuiswerken is al lastig genoeg. Ik ga ze geen lesgeven. Ik stuur ze gewoon naar school, daar betaal ik toch voor.
- Ik neem de situatie zoals deze is; Ik accepteer de situatie, want het is niet anders en dan berust ik er maar in. Ik moet mijn kinderen lesgeven. Dat ik het niet gewend ben en het veel energie gaat kosten, is nu eenmaal niet anders.
- Ik neem de situatie zoals deze is……; Ik accepteer de situatie en ga kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ik kan zelf lesgeven, of vragen of iemand me online kan ondersteunen, Ik ga zelf het schoolwerk maken, of laat het geheel over aan mijn eigen kinderen. En zo zou je vele mogelijkheden kunnen bedenken.

Als je dan kijkt naar het citaat: “De beste strategie is gebaseerd op onbeperkte mogelijkheden.”, dan past de laatste manier hier het beste bij.
Als je uitgaat van onmogelijkheden, dan zul je wellicht steeds hetzelfde blijven doen en veel energie kunnen verliezen. Maar ga je er vanuit dat er onbeperkte mogelijkheden zijn, dan kun je iedere keer weer onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en kies je degene die op dat moment het meest energie oplevert of de minste energie kost.
Zo kun je variëren in de manier van lesgeven en in de tijd. Soms ga je er zelf naast zitten en soms vraag je jouw partner het te doen of laat je het over aan huiswerkbegeleiding via een digitaal medium als zoom of skype.
Als je kijkt naar de krijgskunst Aikido is elke aanval weer anders, dat betekent dat de ‘techniek’ ook elke keer weer anders hoort te zijn. Het je vasthouden aan een beperkt aantal technieken of misschien wel één techniek is zeker niet de beste strategie.
Oefening
Beschrijf eens voor jezelf op welke manier je jij je kinderen lesgeeft en ga dan eens na of er nog andere manieren zijn. Wat houd je dan tegen om eens iets anders te doen, wie weet lukt het dan ook.
De creatieve muis op de foto laat zien dat er niet er niet 1, 2 of 3 mogelijkheden zijn en zelf geen 360 (graden) aan mogelijkheden maar als je 3-dimensionaal kijkt nog veel meer: oneindig veel mogelijkheden. En het mooie is, je hoeft niks maar kunt wel als je wilt. Gaat het om de kaas, of is het de actie zelf en de beleving waar het om draait?
Interessant om te lezen dat de filosofie van aikido van een onbeperkt aantal mogelijkheden uitgaat en van acceptatie van de situatie. Uit het niet (willen) accepteren van de situatie ontstaat vaak lijden en er verandert niets aan de status quo, of in ieder geval niet in positieve zin. Als je iets accepteert, kan je ook de passende oplossing zien, anders staat je je als het ware blind op het probleem in plaats van een oplossing te zoeken. Bedankt voor het inzichtgevende artikel!