Vandaag kijken we naar het tweede deel van de uitspraak:
Zodra je je bekommert om ‘goed’ en ‘fout’ van je medemensen schep je een opening in je hart, waardoor kwaadwilligheid kan binnendringen. Door het je meten aan, wedijveren met en kritiseren van anderen verlies je je kracht en word je verslagen.
Gisteren hebben we gekeken naar ‘goed’ of ‘fout’. Het wereldbeeld waar dit onderscheid waarde heeft, noem ik de wereld van OF. In dit wereldbeeld is het jij of ik, winnen of verliezen en dus ook goed of fout. Hier is het belangrijk om de beste te zijn en de competitie aan te gaan om te overwinnen. Hier is het oordelen belangrijk, omdat je zo beter kan inschatten welke strategie je moet volgen om de ‘vijand’ te overwinnen. Hier ben je eigenlijk voortdurend in een staat van ‘oorlog’. Je moet aan iedereen bewijzen, dus ook aan je ik, dat je de beste bent, de slimste bent. Oefenen is niet bedoeld om te groeien als mens, maar erop gericht om nog meer ‘bewapend’ te raken voor de strijd.
Op werkgebied wordt je positie op de hiërarchische ladder belangrijk en als je zelf niet hoger kan klimmen dan zorg je dat je aansluiting hebt bij degenen die wel hoger staan. Je kan ook kiezen om ‘coalities’ te sluiten om zo samen sterker te zijn. Ook in de sociale omgeving ben je bezig om zo veel mogelijk aanzien te krijgen, door bijvoorbeeld aansluiting te zoeken bij ‘belangrijke’ platforms. Je kan je ook voorstellen dat sommige mensen niet zo goed zijn in het ‘vechten’ en die zullen hun heil gaan zoeken bij het ‘vluchten’. Slachtoffergedrag is hier de meest zichtbare strategie: “Ik kan er niks aan doen, daarvoor moet je bij mijn baas zijn. Als ik het voor het zeggen zou hebben, ja dan….

Als alles gericht is op het uitschakelen van de tegenstander(s) kan je je wellicht voorstellen dat dit zeer vermoeiend is en veel stress en/of angst veroorzaakt. In dit wereldbeeld ben je voortdurend in de staat van onbalans. Hierin bestaan eigenlijk alleen maar verliezers. Je kunt natuurlijk winnen, maar dat is slechts uitstel van verliezen. Het is een onmogelijkheid om altijd te winnen. Kijk hiervoor naar topsporters. Je kunt een tijd de beste, sterkste of slimste zijn, maar uiteindelijk zal er altijd iemand zijn die beter is.
Het bovenstaande wordt meestal niet vanuit kwaadwilligheid gedaan. Het is de westerse manier van kijken. Deze westerse manier vind je overal in de wereld. Ook in landen als China en Japan.
In de gedachtegang van Aikido gaat het er niet om ‘tegenstanders’ uit te schakelen, maar om ‘medestanders’ in te schakelen. Deze Oosterse manier van kijken vind je ook overal op onze wereld. Dit noem ik de wereld van EN. Het is ik en de ander, goed en fout, winnen en verliezen. In dit wereldbeeld ben je niet alleen maar bezig met winnen. Eigenlijk ga je het gevecht niet aan en dan kan je dus ook niet verliezen of verslagen worden. In dit wereldbeeld ben je gericht op het groeien van het ik, de ander en de omgeving. Hier kan je uiteraard ook winnen, bijvoorbeeld met sporten of een spelletje, maar accepteer je ook dat je kan verliezen. Het gaat hier niet om het resultaat, maar om het doen van de sport of het spelletje. Je spreekt je ‘medestander’ in zijn of haar kracht aan, zodat je van de ander kan leren.

Stel je voor je bent aan werk met iemand die meer kennis en kunde over een onderwerp heeft. In plaats van te bewijzen dat je er ook veel vanaf weet, ga je in gesprek met hem of haar en stel je je open voor zijn of haar kennis. Je stelt elke vraag die in je op komt, misschien ook wel vragen die voor de hand liggen. Echter door die ogenschijnlijke simpele vragen te stellen, stel je de ander ook weer in staat om naar het onderwerp te kijken. Aan het eind van het gesprek hebben jij en waarschijnlijk de ander veel geleerd.
In dit wereldbeeld ben je voortdurend in de staat van balans. Hier is geen sprake van verliezers, maar alleen van gelijken. Er wordt geen schade toegebracht en er is gerichtheid op de groei van de mens.
Opdracht
Beide wereldbeelden zullen herkenbaar zijn en hebben hun waarde. Ga eens na wat de voordelen zijn van de aparte wereldbeelden. Als je in het wereldbeeld van OF zit kan je dan ook switchen naar de EN.
In verband met de meivakantie zullen we de komende twee weken geen nieuwe artikelen schrijven.
Interessant perspectief op ons denken, zeker waar dat bekommering om wat de ander goed en fout doet een groot gevaar oplevert. Bedankt voor het mooie artikel!