In de gedachtegang van Aikido volgt het lichaam de geest. Dat wil zeggen dat de fysieke houding een afspiegeling is van wat er in ons hoofd gebeurt. Als wij ons somber voelen zal het lichaam wat in elkaar gezakt zijn en als wij ons opgewekt voelen is het lichaam meer open. Onze gezichtsuitdrukking verraadt ook veel van onze gemoedstoestand.
Oefening: welke gemoedstoestand past bij welk plaatje;
melancholiek, giechelig, beledigd, verwaand en strijdlustig
Grote kans dat je ze alle vijf zo kan benoemen.
Onze communicatie bestaat uit verbaal en non-verbaal gedrag, ofwel dat wat we zeggen en dat we met onze houding uitstralen. De percentages die aan elke vorm van communicatie wordt verbonden is minder belangrijk, het gaat erom dat beiden hetzelfde laten horen en zien ofwel of het gedrag congruent is. Als iemand zegt dat er niets aan de hand is en je ziet of voelt ingehouden woede, is dit niet geloofwaardig. Regelmatig zeg ik dat het lichaam niet kan liegen, hetgeen we zeggen kan wel bedrieglijk zijn.
Welke houding past dan bij een juiste geestestoestand?
Om deze vraag te behandelen, is het eerst belangrijk om te kijken naar een juiste geestestoestand. De geestestoestand die in dit artikel bedoeld wordt, past bij een staat van balans en heeft mentale kenmerken als:
- Het hoofd voelt rustig, leeg en/of stil.
- Gedachten komen en gaan ofwel er is een gedachtegang.
- Er is geen druk in het hoofd, het voelt ruim.
- Hersenactiviteit is groot.
De lichamelijk kenmerken die hierbij passen zijn:
- Het lichaam voelt actief ontspannen aan.
- Het lichaam is warm, beste te voelen aan de handen en voeten.
- De stem is rustig en er wordt weinig het woord ‘eh’ gebruikt. Het praten gaat in een rustig tempo.
- Adem komt moeiteloos vanuit het bekkenbodem en het ademen heeft een rustig ritme passend bij de activiteit die wordt gedaan.
- Een heldere blik vanuit de ogen.
- Er is een ‘wakkere’ staat die zorgt voor een onverstoorbaarheid.
Deze geestestoestand noemen we flow. Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door, op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. (wikipedia).
In de Aikido filosofie is flow de natuurlijke staat van ‘zijn’ en wordt gekenmerkt door de vier principes:
- Wees wie je bent en handhaaf je kern
- Wees volledig ontspannen
- Handhaaf je gewicht aan de onderkant
- De aandacht is 360˚ naar buiten gericht, wees in de staat van wakker zijn.
Overpeinzing
Herken je de staat van flow en weet je wanneer deze bij jou als vanzelfsprekend aanwezig is? Heb je in deze bijzondere tijd met alle beperkende maatregelen, de staat van flow al ervaren in een mogelijk minder vanzelfsprekende situatie, bijvoorbeeld tijdens het thuiswerken. Het lesgeven aan je kinderen?
”Wees wie je bent en handhaaf je kern”, een erg belangrijk principe!