Fysieke en mentale (geestelijke) balans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je bijvoorbeeld een fysiek ongemak hebt en je daar zorgen over gaat maken, zijn beide systemen in onbalans. Andersom kan fysieke beweging (sporten) ervoor zorgen dat het hoofd ‘leeg’ voelt, je ontspant en je meer energie krijgt. Het is dan ook niet gek dat ASICS de reclame slogan “een gezond geest in een gezond lichaam” gebruikt.

Wanneer je mentaal niet goed in je ‘vel’ zit, heeft dit ook zijn weerslag op jouw fysieke gezondheid. Maak je je bijvoorbeeld zorgen over je financiën, dan kun je ook daar lichamelijke klachten van krijgen.

Velen zullen het begrip malen en piekeren kennen bij zichzelf of bij iemand in de nabije omgeving. Deze beweging is een ‘doodlopende’ beweging, er is geen vooruitgang. Het is steeds opnieuw dezelfde cirkel en je loopt figuurlijk vast in je gedachten. Je bent dan mentaal in onbalans.

Vanuit de gedachten dat lichaam de geest volgt. Is je lichaam dan óók in onbalans en dat merk je bijvoorbeeld door het krijgen van hoofdpijn, vermoeidheidsklachten, vastzitten van schouder en rugspieren en dergelijke. Hoe langer mentale onbalans duurt, hoe ernstiger de fysieke klachten (fysieke onbalans) zullen worden.

aandacht naar binnen gericht

aandacht naar buiten gericht

Als je gedachten de vrijheid hebben zich in alle richtingen te kunnen bewegen in plaats van het malen en piekeren, zal het lichaam weer vrijer kunnen bewegen en hierdoor beter kunnen functioneren. Bloed zal makkelijker door het lichaam stromen, waardoor het lichaam ook weer meer energie genereert en letterlijk warmer kan worden

Een goed functionerend lichaam is essentieel om ‘aanvallen’ zoals ziektekiemen van buiten beter het hoofd te kunnen bieden. “Je geest is het ware schild”.

Ten slotte een overpeinzing: De neiging om de gehele dag op de hoogte te willen zijn van nieuws over alle ‘coronaperikelen’, kan er voor zorgen dat de geest zich in steeds dezelfde beweging beweegt (malen en piekeren). Neem je voor om één-, maximaal tweemaal per dag op de hoogte te blijven over nieuws m.b.t corona. Kijk of luister verder niet Bekijk dan aan het eind van de dag of je veel gemist hebt en of de geest/aandacht ook weer andere richtingen op heeft kunnen bewegen.

In verband met Pasen zal het volgende artikel dinsdag 14 april verschijnen. We wensen jullie fijne dagen.

2 Reacties

  1. Ha die Pieter, heerlijk hoor die overdenkingen. Dank je dat je ons die inspiratie toestuurt……zelfs in deze gekke tijden zie ik veel voordelen….ook al is er veel te doen…… we kunnen niet rennen naar andere afspraken die er eigenlijk helemaal niet zoveel toe doen en kom ik erachter dat we zo veel andere zaken zijn die inspireren en waar ik me aan kan laven, nu ik veel vaker thuis ben. In de tussentijd fiets ik het liefste ’s ochtends vroeg ……….om me op t eladen voor de nieuwe dag.

  2. Hele goede oefening! Ik merkte aan het begin van de crisis dat ik steeds langer het nieuws bleef lezen en door de updates ging scrollen tot ik deze tip tegenkwam. Toen besloten om alleen een keer te kijken op een website en dat gaf zoveel meer rust. Nu heb ik niet eens de neiging om ernaar te zoeken. Een echte aanrader dus!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *