Morihei Ueshiba (ook aangesproken als O Sensei) kon zelfs als oude man van tachtig elke vijand ontwapenen. Al was hij als krijger onoverwinnelijk, toch was hij bovenal een man van vrede, die vechten, oorlog en elke vorm van geweld verafschuwde. Zijn weg was Aikido, hetgeen vertaald kan worden met de ‘Vredeskunst’. In zijn filosofie is de “weg van de Krijger” steeds ten onrechte beschouwd als een middel om anderen te doden en te vernietigen.

De ware weg van de Krijger is het voorkomen van geweld – het is de Kunst van de Vrede – de macht van liefde. Hij stelde dat de wereld steeds grondig zal blijven veranderen en door strijd en oorlog volledig vernietigd kan worden. Het bevorderen van de harmonie is dan ook strikt noodzakelijk.

De Vredeskunst kende voor hem geen grenzen. Vanuit de principes van deze kunst – verzoening, harmonie, samenwerking en invoeling – kan elke uitdaging die wij tegenkomen in ons leven op het gebied van persoonlijke relaties, in de maatschappelijke omgang, in het werk of onze benadering van de natuur aangegaan worden. Eenieder van ons kan een krijger voor de vrede zijn. (bron: Vrede als Kunst)

Eén van de spreuken uit dit boek luidt:

“Een mens heeft geen gebouwen, geld, macht of aanzien nodig om de Vredeskunst te beoefenen. Daar waar je je nu bevindt is de ‘juiste’ plaats om te oefenen”

Vrij vertaald staat hier dat je overal en altijd kan oefenen en dat als je de kunst wil laten groeien, oefenen een noodzaak is. Tegenwoordig willen we graag snel en veel resultaat hebben, blijft dit uit dan voelt oefenen vaak zinloos.
Bij deze kunst is het doel juist om het uiteindelijk 24 uur per dag te (be)oefenen. Het beoefenen gebeurt dan in alle dagelijkse activiteiten. De Corona-tijd waar we nu in zitten, geeft ons veel uitdagingen op allerlei verschillende gebieden. Het is tevens een mooie tijd om te beginnen en/of door te gaan met oefenen om de vrede in het ik en met de ander en de omgeving te creëren en te behouden.

De oefeningen van de afgelopen dagen waren om na te gaan wanneer je vrede hebt in deze tijd en te kijken welke bewegingen (fysiek en/of mentaal) je hebt gedaan en waarin je vastliep.

Oefening:
Behoud de plek en/of tijd dat je vrede ervaart en blijf in beweging. Voeg hier vandaag aan toe: wees akkoord (heb er vrede mee) dat je soms vastloopt, je zorgen maakt en dat je het allemaal even niet ziet zitten.

Omdat deze oefening lastiger kan zijn, een kleine tip: richt een eigen plek en/of tijd in waar je mag vastzitten, je zorgen mag maken en kleed die plek aan met iets prettigs, bijvoorbeeld een zacht licht, mooie muziek, lekker wijntje of kopje thee. Op die momenten zullen vrede en oorlog tesamen komen en elkaar ondersteunen.

Veel plezier met oefenen!

1 Reactie

  1. Inspirerend! Bedankt voor de oefening, het klinkt als een mooie en leerzame ervaring.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *