Kunst
Het woord kunst heeft een werkelijk andere betekenis dan kunde. Kunde is iets wat je kunt leren via modellen of technieken, je kunt kennis uit een boekje halen. Er zijn een aantal definities, zoals “vaardigheid in iets en kennis over iets”. 

Kunst heeft een hele andere betekenis. De mooiste omschrijving die ik gevonden heb is: “Kunst is het vermogen om dat wat in geest of gemoed leeft of gewekt is, op zodanige wijze tot uiting brengen, dat het kan ontroeren door schoonheid”.

Leven
Een synoniem voor leven is beweging. Een essentiële beweging is de adembeweging. Een beweging die door het Coronavirus op dit moment bedreigd wordt. Zonder deze beweging is leven een onmogelijkheid. In een ander artikel zal ik stil staan bij het onderscheid van ademen en ademhalen.

Een andere definitie van leven en zeker ook op deze tijd van toepassing zijnde is:
‘Leven is een open systeem dat door middel van uitwisseling van energie met zijn omgeving in staat is te groeien en zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving, zowel op korte als op lange termijn.’

Op dit moment zijn er veel veranderingen die niet alleen voor de korte termijn gelden maar zeker ook op lange termijn zijn uitwerking zullen hebben. Je kunt nu stil gaan zitten of schuilen en wachten tot het overgaat of je kunt kijken wat de mogelijkheden zijn en waar je kunt groeien. Door de extreme veranderingen zie je ook dat de mens in staat is allerlei creatieve vormen van beweging te ontwikkelen om zichzelf in relatie tot de ander en zijn/haar omgeving aan te passen of beter gezegd te evolueren.

Vrede als Levenskunst of wel kunst van het Leven.
Leven is niet iets wat je uit een boekje kan leren. Ondanks dat je leven niet kunt leren, maakt het spreekwoord “oefening baart kunst” duidelijk dat je het wel kunt beoefenen en het tot een kunst kunt verheffen. Ook zegt het dat, als je niet gaat oefenen, de Kunst zich ook niet of niet gemakkelijk ontwikkelt.

“Oefening baart kunst” zegt me ook dat het een beweging in zich heeft. Als je stil gaat zitten of vast loopt, dan stop je eigenlijk met leven, vrij vertaald ben je dan slechts aan het ‘overleven’.

Oefening:
Bedenk eens welke beweging jij al gemaakt hebt en wellicht ook waar jij in vastloopt.  Ga je de veranderingen aan, ofwel ga je het leven aan met alle onzekerheden die dit in zich draagt of zit je stil te wachten tot het overwaait?

2 Reacties

  1. Wat een mooi initiatief. Bordenvol inspiratie levert dit op. dankjewel!

  2. Leuk dat je benoemt dat we de keuze hebben tussen stilstaan of groeien, juist in deze tijd. Dat je altijd op zoek kunt gaan naar de mogelijkheden, ook wanneer voor de hand liggende opties wegvallen. En dat levenskunst iets is waarin je kunt oefenen en dat we mogen verwachten dat we erin zullen groeien door oefening. Inzichten die je radicaal anders laten kijken naar deze situatie en het leven in het algemeen!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *