Vandaag gaan we kijken naar twee zaken:

  • Wat is KI?
  • Waarom moet ik de aanval uitnodigen?

In het woord Aikido vind je het Japanse woord KI. Het woord KI heeft een aantal verschillende schrijfstijlen:

– Qi;  als in Qigong, onderdeel van de Chinese bewegingsleer

– Chi; als in Tai Chi, voorheen een Chinese vechtkunst, nu een bewegingsleer

– Ki;  als in ReiKi; alternatieve geneeswijze vnl. door aanraking met de handen                          

– Gi;  als in Gi Yeok Be Ki, eerste techniek in Koreaans zwaardvechtkunst

Voor de helderheid gebruiken wij hier het woord Ki. De betekenis van het woord Ki is niet eenvoudig. Er zijn verschillende woorden waarmee Ki wordt uitgelegd: levenskracht, adem, vitale energie en spirituele energie. Het lastige is dat de Ki niet te zien is. Het is niet tastbaar en zal in onze westerse wereld al snel als ‘zweverig’ worden betiteld. Ki is, voor zover wij weten, wetenschappelijk nooit bewezen. In de oosterse wereld wordt het echter in veel filosofieën beschreven als zijnde van levensbelang. Een oud chinees gezegde luidt: Je kan drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi.

 

In de Aikidofilosofie staat Ki onder andere voor persoonlijk en universele energie. In alle ‘nuchterheid’ maakt het ons niet uit hoe het heet of hoe het werkt, als het maar werkt. Als alles wat je doet gemakkelijker gaat en energie oplevert zijn wij meer dan tevreden.

 

In het eerder geschreven artikelen; “Er zijn momenten waarop het noodzakelijk is je af te zonderen in de verre bergen of in een afgelegen vallei, ten einde de verbinding met de levensbron te herstellen. Adem in en laat jezelf dragen tot de uiteinden van het universum; adem uit en breng de kosmos weer terug naar binnen.” hebben we al iets over Ki gezegd. De ‘levensbron’ die in het citaat bedoeld wordt, ligt in het IK. In Aikido heet dit het KI-punt, en bevindt zich op 3 platte vingers onder je navel, in het midden van het lichaam. Het wordt dan ook ‘het midden’ genoemd.

 

Vanuit ‘het midden’ kan je naar alle kanten bewegen. Een mooi beeld voor het midden is dat als daar een zon straalt, de straling 360˚ uitstraalt. Het gehele lichaam wordt dan gevuld met ‘zonlicht’ ofwel energie en deze energie straalt via de huid naar alle kanten naar buiten. Als de zon op een andere plek straalt is er altijd op een andere plek schaduw.

Als het hele lichaam vanuit het midden baadt in de straling van een zonnetje (gevuld is met Ki) dan kan je volgende kenmerken zien:

  • Lichtheid
  • Warmte
  • Ontspanning
  • Rust
  • Zachtheid
  • Kracht
  • Blijheid

Het zal aantrekkelijk zijn of met andere woorden het zal een uitnodigende uitstraling hebben.

 

Als je de persoonlijke Ki verbindt met de universele energie dan gaat de uitstraling 360˚ alle kanten van het ‘universum’ op.  Dit fenomeen wordt nog weleens ‘Charisma’ genoemd, en heeft een enorme aantrekkingskracht op anderen. Een mens met charisma kan veel en velen in beweging krijgen. Het kan uiteraard ook jaloezie aantrekken.

Als je niet kan bepalen wat je aantrekt of uitnodigt, dan kan je beter maar alles uitnodigen, dus ook een ‘aanval’. Doordat je alles uitnodigt, kan je niet overvallen worden door iets wat op je afkomt. Door de gevuldheid met Ki ben je niet beperkt in de beweging die de ‘aanval’ kan neutraliseren en iets aan de ‘aanval’ kan toevoegen.

 

De kenmerken die bij een gevuld systeem met Ki beschreven staan gelden niet alleen voor de fysieke bewegingen, maar ook voor de mentale bewegingen.

 

Opdracht

In deze bijzondere tijd zal je veel ‘angst’ in je omgeving tegenkomen. Verlicht de angst van de ander eens, al is het maar voor een kort moment, met je ‘aantrekkelijke’ en welgemeende glimlach en merk hoe je er zelf ook van mee mag genieten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *