Training en begeleiding

vanuit de filosofie van Aikido en Tai Chi

Welkom op onze website!

Sinds 1 juni verzorgen we weer trainingen en persoonlijke begeleiding!
We volgen hierbij uiteraard de laatste richtlijnen rondom COVID-19.
Heeft u een vraag en een geschikte locatie, dan komen we graag langs.

De artikelen die we de afgelopen maanden geschreven hebben, zijn hier terug te vinden

De eerste video is hiernaast te bekijken.

 

We hopen u graag binnenkort te ont-moeten

Pieter Klaassen

Pieter Klaassen sr.

AIKIART
Bedrijfstraining en individuele begeleiding aan volwassenen

Pieter Klaassen jr.

ENERCHI
Bedrijfstraining en invdividuele begeleiding aan kinderen

Bedrijfstrainingen

Kortdurende en meerdaagse trainingen.

Individuele begeleiding

Kortlopende begeleiding voor volwassenen en kinderen.

Op locatie

In Nederland of in het buitenland, we komen graag naar u toe.

Maatwerk

Iedere training of begeleiding  wordt afgestemd op uw wensen en behoeftes.

Aikido

Aikido is een relatief jonge Japanse vechtsport, in de 20e eeuw door Morihei Ueshiba (1883-1969) ontwikkeld vanuit diverse andere krijgskunsten. Het woord aikido is opgebouwd uit drie delen: ai betekent in het Japans harmonie, ki betekent energie en do betekent weg. Aikido kenmerkt zich door haar ronde en dynamische bewegingen. Door de harmonieuze basis van Aikido kent Aikido geen competitie-element.

Tai Chi

Tai chi is oorspronkelijk een vechtkunst uit China en heeft zich ontwikkeld uit de Shaolin-chuan (wushu). Later is tai chi uitgegroeid tot een bewegings- en gezondheidsleer. De langzame vloeiende, cirkelvormige bewegingen trainen alle spieren, waarbij de geest tot rust komt. De bewegingen van deze bewegingskust zijn gevechtshandelingen, gebaseerd op de oosterse leer van yin en yang, van meridianen en drukpunten.

Onze Filosofie

In onze filosofie onderscheiden we twee ‘staten’: vast en los.

Als je vast zit, geeft dit spanning. Bewegen, zowel mentaal als fysiek, kost energie. Je bent eigenlijk constant hard aan het werk om te (over)leven en je bent beperkt tot pro-acties en re-acties in de vorm van vechten en vluchten. 

Wanneer je los bent, heb je geen last van (werk)druk en kun je vrij bewegen. Je zit in een ‘flow’, kennis en kunde kunnen optimaal worden ingezet en bewegen gaat uit van energie. Jij kiest jouw actie, welke actie dat is, bepaal je zelf. 

Lees hiernaast meer over vier belangrijke principes van de losse staat.

Handhaaf gewicht aan de onderkant.

Een vol hoofd, gespannen schouders. Het is onnatuurlijk om alles bovenin vast te houden. Wanneer je de natuur zijn werk laat doen, valt alles dat gewicht heeft vanzelf omlaag. Het hoofd wordt weer leeg en de spieren ontspannen, zodat ze kunnen doen waar ze voor bedoelt zijn.

Handhaaf je kern.

Is het werkelijk mogelijk om op je werk iemand te zijn anders dan thuis? Onmogelijk in onze ogen. Een andere rol vervullen kan, maar je bent nou eenmaal wie je bent. In sommige situaties meer aanwezig, soms meer op de achtergrond, maar jouw kern hoort altijd aanwezig te zijn. Daar geef je geen korting op.

Wees volledig ontspannen.

In de flow zijn, optimaal kunnen presteren zonder er hard voor te werken. Fysiek moe zijn na het sporten, maar tegelijk vol energie. Door ontspannen te zijn, hoort je energieniveau te stijgen. Hiervoor moet er balans zijn tussen vol en ledig. Vol-ledig ontspannen is actief.

360 graden aandacht, naar buiten gericht.

Door te focussen op één ding sluit je je af van de ander en de omgeving en kun je voor vervelende verrassingen komen te staan wanneer je weer uit jouw isolatie komt. 360 graden aandacht is wakker zijn. Jouw aandacht richten op één ding, maar open staan voor eventuele andere belangrijke(re) zaken die zich aandienen. Zo kun je zelf kiezen wat op dat moment het belangrijkst is en kom je niet voor verrassingen te staan.

Ervaringen

Ervaren is een belangrijk deel van onze trainingen en begeleiding. We vinden het dan ook enorm leuk om te horen wat u heeft ervaren en wat u is bij gebleven!

Ik heb Pieter leren kennen als een gepassioneerde professional in zijn werk als trainer. Buitengewone kennis van zaken en gedreven in wat hij doet. Een prettige open communicator die ook het zakelijke aspect goed in beeld heeft en houdt. Zijn ervaring en achtergrond ” in de Tai Chi en Qi Gong ” materie hebben er voor gezorgd dat zijn ENERCHI inmiddels een begrip geworden is.

John Flanderhijn

Director Business Transformation Continental Europe, Johnson Controls

It always is a delightful pleasure to see Pieter work. He is able to create an atmosphere and environment in which people can explore and experiencing how ‘doing less’, creates a lot more for them and the people around them. Pieter is not ‘just a trainer’, but despite his young age, he is an example of ‘walk your talk’. He is / expresses what he is talking about. This gives him a genuine authority, without any glimpse of being authoritarian or pedantic. I highly recommend him.

Bart Gevers

Owner, GOOconsult/INEA